woensdag 29 september 2010

Den Besten

Hoe twee programma's van dezelfde makers zo kunnen verschillen. En dan heb ik het over 'Komen Eten' en 'Zo zijn we getrouwd', beiden uitgezonden op VT4.

Na een dipje ergens vorig jaar ben ik weer helemaal mee met 'Komen Eten' en dat mag grotendeels op het conto van 'den besten' (foto) geschreven worden, die dan ook zijn bijnaam niet gestolen heeft. Wat in de gespecialiseerde pers ook beweerd mag worden. Wie nu denkt, 'den besten', daar heb ik nog nooit van gehoord, wel die mist iets. Ik kan geen aflevering meer van 'Komen Eten' bekijken zonder even te denken aan 'den besten'. Dan beeld ik me in hoe hij de geflambeerde coquille's of de pangasius in papillot in één welgemikte quote spreekwoordelijk terug naar de keuken stuurt. Vooral zijn vaste uitspraak "Doe ta nie!" (met Gents accent) zal bijgezet worden in het Vlaamse Pantheon der memorabele uitspraken.

'Komen Eten' is een programma dat je weer eventjes doet verzoenen met je Vlaamse medemens. Mensen die graag koken hebben namelijk een zekere graad van beschaving, dit in tegenstelling tot mensen die trouwen. Deze kunnen we bewonderen in 'Zo zijn we getrouwd' en je wordt er niet vrolijker van. Het bevestigt je in al je vermoedens en vooroordelen over de gewone Vlaming en mijn daaruit vloeiende terughoudendheid om de arbeidsmarkt te betreden. Na één aflevering had ik genoeg gezien en uit zelfbescherming (om nog niet meer misantroop te worden) zal ik verzaken aan verdere trouwpartijen.

Als ik toch ooit zelfmoord overweeg zal ik terugdenken aan de woorden van 'den besten': "Doe Ta Nie!".


Geen opmerkingen: