maandag 13 september 2010

Kappen met de kerk

De bisschoppen hebben een kans gemist. Op hun gezamenlijke persconferentie hadden ze kunnen aankondigen dat de kerk in België ermee zou ophouden. In plaats daarvan hebben ze een paar nieuwe geboden opgesteld die ooit nog eens zullen uitgevoerd worden (lees: in het hiernamaals zullen ze zich daar wel mee bezighouden, ze hebben daar toch tijd genoeg). Stoppen met de kerk, het lijkt absurd, maar zei men dat enige tijd geleden ook niet over de boedelscheiding van België ... en kijk nu, zelf de Walen hebben al een plan B.

En er zijn redenen genoeg om met de kerk te stoppen, ga vooreerst maar eens op een zondagmorgen bij een kerk gaan staan. De lijkgeur is amper uit te houden wanneer de meute de mis verlaat en nog wat staat na te praten. Over pakweg tien jaar schiet er daar niets meer van over en blijven de kerken leeg achter. Daarnaast, als de bisschoppen hun woord houden, worden alle rotte appels uit de mand geplukt, wat wil zeggen dat alle priesters met een pedofiel verleden op pensioen worden gestuurd. De goeie appels zullen op een hand te tellen zijn en het gapende gat in het priesterbestand zal niet opgevuld raken met nieuwe geroepenen, denk ik zo. Ergo, niet alleen zal er een lege kerk zijn , er zal ook niet voor gepreekt worden. Ergo ergo, dan houdt het een keer op hé.

En als dat geen voldoende argument is om er mee te kappen, ik denk niet dat wij nog veel zin zullen hebben om onze belastingen te verspelen aan een instituut dat decennialang pedofielen heeft voortgebracht. Geen gelovigen, geen priesters en geen geld, waar wachten die bisschoppen nog op?

Geen opmerkingen: