dinsdag 10 augustus 2010

F.C. De Kampioenen: een analyse.

Om aan te tonen dat F.C. De Kampioenen geen oppervlakkige sitcom is, maar wel een meerlagige tekst zal ik een paar afleveringen van het laatste seizoen analyseren, als betroffe het een voetbalmatch. We beginnen met de aflevering 'Rode Kaart'.

We zien Pol en Doortje die een nummertje aan het maken zijn. Pol zegt "yes" wanneer hij via een sms verneemt dat het '0-1' (de camera zoomt in op het beeldscherm van de gsm) is, uit een eerdere scène weten we dat het hier de match Barcelona - AC Milan betreft. Pol is een verstokte supporter van AC Milan of hij moet een aardige som ingezet hebben bij één of ander online gokkantoor. Doortje - in volle concentratie - denkt daarentegen aan een voortijdige ejaculatie. Spanning verzekert want terwijl Doortje denkt dat Pol seksuele problemen heeft, denkt Pol op zijn beurt dat Doortje het over zijn gokpraktijken heeft. Misverstanden verzekert.

In deze aflevering zagen we ook een mooie intertekstuele referentie naar 'Chinatown', het klassieke meesterwerk van regisseur Roman Polanski. Pol heeft namelijk een verband rond zijn neus na een accident met een ridderuitrusting (vangen we daar een glimp op van het magisch realisme?). Net zoals Robert De Niro, de bandiet van dienst in 'Chinatown'. Dit maakt het nog spannender. Wordt Pol misschien afgeperst door de gokmaffia die hem verplicht in ridderuitrustig rond te lopen wanneer hij zijn schulden niet aflost? Allemaal vragen die de kijker moet proberen verwerken in die toch korte tijdspanne.

De VRT moet meer bieden dan het commerciële net. Door gelaagdheid en dubbele bodems die de kijker wegwijs maakt in het diverse culturele aanbod. F.C. De Kampioenen is daarvoor het ideale vlagschip. Tot de volgende aflevering!

Geen opmerkingen: