woensdag 29 juni 2011

Wat is de zin van op café gaan als je niet meer mag roken?

We zijn eind juni en het kan mij allemaal gestolen worden. Iedereen mag van mij scheiden hoor, behalve de ouders van een Siamese tweeling, dat kun je ze niet aandien, zo nog een scheiding.

Ik ben dit weekend niet op café geweest wegens omstandigheden (geen vrienden) maar volgens welingelichte bronnen kon je geen twee centimeter voor je ogen zien van de tabakswalmen.Het voorbije weekend was namelijk het laatste weekend dat je hier, in deze kleine uithoek van de wereld, nog mocht roken op café. Sommige zouden dit dan ook bestempelen als een historisch weekend, maar zo'n woorden neem ik liever niet in de mond, niet als er nog een sigaret in bungelt.

Het laatste schuiloord van de roker wordt hem nu ook afgepakt. Eerst mocht hij niet meer roken op het werk om vervolgens thuis het huis uit te worden gejaagd, want ja, die rook blijft in de muren hangen en in de zetels én in de longen van de kinderen, natuurlijk. En nu moet hij, als klap op de vuurpijl, in zijn favoriete stamcafé het portiek opzoeken om zijn nicotineshot te zetten.

Uit onderzoek in opdracht van het longkankerfonds moet blijken dat een merendeel van de Belgen het niet erg vindt dat er een volledig rookverbod komt in de horeca. Wat me logisch lijkt want uit een deur-aan-deur peiling gehouden door een groep hevige astmalijders zijn ongeveer dezelfde resultaten naar voren gekomen. En dan zwijgen we nog over de bevindingen van een telefonische enquête uitgevoerd door de longpatiënten van de afdeling pneumatologie te Gasthuisberg.

Nu de sigaret verbannen is moeten we ook onze definitie van wat een café is gaan bijstellen. Een café is een plek waar mensen verzamelen om ongelooflijk veel geld te betalen voor iets waar ze er thuis gemakkelijk vier van kunnen hebben om, ja wat, te kunnen babbelen. Vroeger was dat roken, nu wordt het babbelen. Binnenkort zal luide muziek dan ook verboden worden : slecht voor de oren, slecht voor de gesprekken.

Het café was nog het laatste oord der verderf, huis van ongezondheid. Die ongelooflijke prijzen voor allerhande dranken betaalde je met de glimlach omdat je bij die herbergier binnen mocht roken, in zijn huiskamer. Nu vervalt die reden. Dat ze hun prijzen maar serieus verlagen.

Geen opmerkingen: