donderdag 31 maart 2011

Zou het niet kunnen ...

Waarom hebben wij verstand gekregen? Het bewustzijn is wat ons onderscheidt van andere dieren want ja, apen kunnen zichzelf herkennen in een spiegel, dat maakt ons dus niet uniek, misschien alleen de tijd die we spenderen voor die spiegel. Maar dus bewustzijn, daar is iedere wetenschapper het over eens, is echt iets uniek voor de mens. Voor de meeste godsdiensten is dat bewustzijn een teken van hun god om de zaken van ons aards onderkomen goed te beheren.

Maar je zou dat, als je van slechte wil bent - zoals ik, even goed kunnen uitleggen als een teken van diezelfde god om er boudweg een einde aan te maken. Dat god met de schepping eens iets wilde uitproberen maar uiteindelijk toch had besloten dat het beter niets was dan iets. Zeker toen de dinosauriƫrs uitgestorven bleken na die beruchte meteorietinslag was het sop van de kool. Dus dacht hij: ik geef die apen verstand zodat ze zich bewust worden van de situatie en tot de vernietiging van de schepping overgaan. Want niemand vermoordt graag zelf zijn eigen kind - hoe lelijk het ook is.

Maar wat doen die slimme apen? Ze beginnen die schepping te verheerlijken. Zien ze dan niet in hoe zinloos alles is? Zelfs Hitler kan hen niet op andere gedachten brengen. Ok, er is iets gebroken, na WOII, maar we blijven lustig verder doen. De mens zal pas rust kennen als hij het langst leeft van alle dieren uit het dierenrijk.

Geen opmerkingen: